понедељак, 6. новембар 2017.

Prokupac

Ovih dana u žiži svetske vinske javnosti, kruži priča o jednoj zanimljivoj sorti iz Srbije. Niste pogodili ako ste mislili da je reč o Tamjanici.
Prokupac je srpska autohtona sorta grožđa, poreklom iz regiona Župa.
Osnovne karakteristike su mu sledeće:
Boja:
Varira od svetlo rubin do tamno rubin crvene boje.
Miris:
Glavna aroma Prokupca je crvena višnja. Ali višnja na koju samo Prokupac miriši. U nekim varijacima se pojavljuje i kupina koja najavaljuje punije, tamnije i opet po mirisu svojstvene samo Prokupcu.
Ukus:
Uglavnom srednjeg tela, povišenih kiselina koje mu održavaju živost i omogućavaju dugovečnost. Tanini gotovo uvek prisutni i aktivni. Ukusi od crvene višnje do duboke i tamne kupine. Ne popušta nijednog trena.

Na salonu Prokupca, održanom u čast ovom župskom velikanu, bila je idealna prilika da se probaju svi Prokupci iz Srbije na jednom mestu, njih oko dvadeset.
Stvarno su zanimljive putanje i stilovi ove sorte. Počinju od svetlih, čiji miris i ukus može da podseti na neki doabr Pino Noar, preko laganih, oštrih, rustičnih, pa do vina koja su odležavala u baricima i bačvama.

Top tri Prokupca u Srbiji:

3. mesto: Baš Prokupac, vinarija Janko
Veoma svetlo crvene rubin boje, kupuje svojom dopadljivošću i lakoćom, i opet dopadljivošću i lakoćom.
2. mesto: Prokupac, vinarija Doja
Dosta puta sam ga probao i uvek je bio isti. Tamnije crvene boje, slatka i mračna kupina se prepliće sa mirisom kafe. Može se osetiti jače tostirana bačva. Odlično vino.
1. mesto: Radovan 100% Prokupac, vinarija Čokot
Radovan je već duže vreme doktor za Prokupac. Posle susreta sa ovim vinom otvaraju vam se novi vidici. Shvatite koliko je priča o vinu nestvarna i čarobna.

Suma sumarum, La vita e bela, Lupus in fabula, Est! Est!! Est!!!







Нема коментара:

Постави коментар